Siirry pääsisältöön

MH-luonnekuvaus

MATKA MH-LUONNEKUVAUKSEEN


Torstai 21.4.

Viimehetken valmistumisena Ruusa pääsi käymään fysioterapeutin käsittelyssä. Teemana takapään lihaksiston rentouttaminen juoksujen jälkeen. Tämä toteutui loistavassa aikataulussa MH-luonnekuvausta ajatellen. Oikeastaan koko keväänvyyhti toteutui paremmin kun MH-luonnekuvaus siirtyi toukokuulta ja järjestyi näinkin pian. 


Perjantai 22.4.

Team Pussipirujen matka kohti Joensuun MH-luonnekuvausta alkoi täpötäydessä bussissa, jossa pisin odotus keskustassa liikennevaloissa oli jopa seitsemän (7) minuuttia! Ihmisjoukon kärsivällisyys oli kortilla ja saimme seurata monia argumentteja liikenteen sujuvuudesta, joita kanssa matkustajat vaihtoivat kuskin kanssa. Syytönhän toki hän tilanteeseen oli. Bussista hyppäsimme rautatieasemalle odottamaan junaa täydessä varustuksessa. Mukana siis rutkasti lämmintä vaatetta ja kevythäkki.

Junaan noustessa jouduimme jäämään ihmispaljouteen jonottamaan, sillä junassa meille valkeni, että juna on ollut loppuunmyytynä jo hyvän aikaa. Onneksi meillä oli liput hankittuna kerrankin hyvissä ajoin ja paikka järjestyi nopealla aikataululla ruuhkan helpotettua. Ruusan rauhallisesta ja harkitusta käyttäytymisestä kaikki pisteet. Ihmisten tuuppiessa sekä meitä että matkatavaroita, muista matkustajista puhumattakaan, se pysyi tyynenä ja odotti rauhallisesti tilanteen laukeamista. Tavaroillekin löytyi lopulta omat soppensa pienen järjestelyn päätteeksi. Itse matka sujui rennosti pienten päiväunien muodossa ja vaunun kuumuus hellitti matkustajien vaihtuessa/vähentyessä määränpäätä lähestyttäessä.

Joensuun rautatieasemmalla oli vastaanottokomitea vastassa. Mukava illanvietto ennen tositoimia Ruusan siskon ja hänen omistajansa seurassa lievitti uudestaan orastavaa jännitystä. Luulin selättäneeni jännityksen tiistain tokotreenien jälkeen, mutta ei. Vielä se nosti päätään. Onneksi saimme nukkua yöllä kohtalaisen hyvin ja valmistautua täten tulevaan koitokseen keräten voimia.


Lauantai 23.4.

Itse kuvauspäivän aamu valkeni lähes jouluisissa tunnelmissa, sillä odottavan aika on pitkä. Tosiasiassa maa oli lähes kauttaaltaan valkea pakkasyön ja lumisateen jäljiltä. Muutoinkin Joensuussa oli vielä lumikinoksia, joissa Ruusa olisi viettänyt pidemmänkin tovin. Aamulenkki sujui liukastellessa ja tasapainoa hakiessa. Onneksi autotiet olivat sulat!

Löysimme paikanpäälle hyvin ja ehdimme seurata meitä ennen kahta koirakkoa. Lopulta koitti Ruusan siskon vuoro, joka edelsi omaa vuoroamme. Sää muuttui arvoitukselliseksi ja kaunis aurinkoinen sää vaihtui hetkessä lumi-/raekuuroksi. Tämä söi taustajoukkojen dokumentoiti mahdollisuuksia.


Ruusan siskon onnistuneen suorituksen jälkeen lähdin hakemaan Ruusaa palautteen annon aikana autolta. Jännitys oli käsin kosketeltavissa kävellessäni loputtoman pitkältä tuntuvaa kaartuvaa, mutaista hiekkatietä kohti autoa. Kaikki jännitys pysähtyi kuin seinään kun avasin autonoven, jonka takana Ruusa kurkisteli häntäänsä heiluttaen häkistään. Miten voisin jännittää jotain, jos kuvauksen kohteena oleva on itse niin iloinen ja onnellinen.

Siirryimme suorituspaikalle, jossa meiltä meni vaihtoon sekä panta että hihna. Ruusan ihana hakupanta, jonka olisin sen leveyden vuoksi halunnut kuvaukseen. Ja hihna, no, meidän hihnassa on lenkki, ei saa olla. Tiedetään nyt. Ennen kuvauspaikalle siirtymistä avustaja tarkasti mikrosirun ja teki Ruusalle juoksutarkastuksen. Saimme luvan siirtyä kiertämään yleisö, jossa Ruusa tietenkin bongasi kaikki tutut ja teki tuttavuutta tuntemattomiinkin. Lopulta testin aloitus oli käsillä ja otimme kontaktia testinohjaajaan. MH-luonnekuvaus alkoi.


RUUSAN MH-LUONNEKUVAUS


Ohessa käyn kaavakkeen kohta kohdalta läpi. Tarkemmat analyysit ilmestynevät Ruusan kasvattajan sivuille aikanaan. Samoin kuten video koko kuvauksesta.

1a KONTAKTI Tervehtiminen 4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b KONTAKTI Yhteistyö 4 Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO
1c KONTAKTI Käsittely 3 Hyväksyy käsittelyn

2a LEIKKI 1 Leikkihalu 4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen
2b LEIKKI 1 Tarttuminen 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla
2c LEIKKI 1 Puruote ja taistelutahto 3 Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/ Korjailee otetta

3a TAKAA-AJO 1.kerta 4 Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille
3b TARTTUMINEN 1.kerta 2 Ei tartu, nuuskii saalista
3a TAKAA-AJO 2.kerta 4 Aloittaa kovalla vahdilla päämärähakuisesti, pysähtyy saaliille
3b TARTTUMINEN 2.kerta 2 Ei tartu, nuuskii saalista

4. AKTIVITEETTITASO 3 Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintojaETÄLEIKKI (c) Sanna Korhonen


5a ETÄLEIKKI Kiinnostus Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
5b ETÄLEIKKI Uhka/Aggressio Ei osoita uhkauseleitä
5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus Saapuu linjalle aktiivisen avustajan luo
5d ETÄLEIKKI Leikkihalu Ei leiki, osoittaa kiinnostusta
5e ETÄLEIKKI Yhteistyö On kiinnostunut leikkivästä avustajasta
ETÄLEIKKI (c) Sanna Korhonen


6a YLLÄTYS Pelko 4 Pakenee enintään 5 metriä

6b YLLÄTYS Puolustus/aggressio Osoittaa yksittäisiä uhkauselkeitä
6c YLLÄTYS Uteliaisuus Menee haalarin luo, kun se on laskettu maahan / Ei mene ajoissa
6d YLLÄTYS 
Jäljellejäävä pelko Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä
6e YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria väh. kahdella ohituskerrallaYLLÄTYS (c) Sanna Korhonen


7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko 3 Väistää kääntämättä pois katsettaan
7b ÄÄNHERKKYYS Uteliaisuus 5 Menee räminälaitteen luo ilman apua
7c ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä
7d ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus 1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

8a AAVEET Puolustus/aggressio 1 Ei osoita uhkauseleitä
8b AAVEET Tarkkaavaisuus 3 Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai kokoajan toista
8c AAVEET Pelko 1 On ohjaajan edessä tai sivulla
8d AAVEET Uteliaisuus 5 Menee katsomaan ilman apua
8e AAVEET Kontaktinotto aaveeseen 4 Ottaa itse kontaktia avustajaan
AAVEET (c) Sanna Korhonen


9a LEIKKI 2 Leikkihalu 4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen
9b LEIKKI 2 Tarttuminen 3 Tartuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla

LEIKKI (c) Sanna Korhonen


10 AMPUMINEN Kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms, mutta palaa leikkiin/passiivisuuteenMH Suoritettu (c) Sanna Korhonen


Summa summarum

- Rehellisesti sanoen ennen kuvausta olisin syönyt hattuni, jos Ruusa ei olisi a. leikkinut testiohjaajan kanssa ja b. lähtenyt ajamaan viehettä takaa. Näiden osalta ei siis tapahtunut mitään maata mullistavaa. Tosin olen eri mieltä siitä, että Ruusa tarttuisi viiveellä tai etuhampailla, se korjailee kyllä otetta. Ja tästä syystä on erittäin harmi, että pisteet tippuvat radikaalisti tuntuvalla tavalla. Lisäksi takaa-ajossa tarttumisen arvosana ei mielestäni osunut oikeaan, mutta kesken testin en pysty ennen videota ottamaan tilanteeseen mutu-tuntumaa enempää kantaa. Keskittyminen on kuitenkin pääasiallisesti ensikertalaisella siinä, että toimii itse järkevästi ja kykenee siten tukemaan koiraa.

- Etäleikki oli ennakkoon punainen vaate allekirjoittaneelle, sillä en rehellisesti uskonut, että koirallani olisi minkäänlaista tarvetta lähteä luotani avustajan luo. Tämä osio ei mennyt silti kuten aavistelin vaan jäi jopa kaivelemaan minua. Ruusa ei minusta jaksanut enää keskittyä kaukana, hitaasti leikkivästä avustajasta, eikä huomioinut tämän piiloutumista. Tämän johdosta Ruusa ei ikinä saapunut piilolle vaan reagoi vasta leikkivään avustajaan. Ja vastoin mielestäni luonnekuvaajien arviota se leikki avustajan kanssa, mutta myöhässä. Avustajan passivoiduttua sillä meni totaalisesti pasmat sekaisin ja lopussa se ääneen ihmetteli hassusti käyttäytyvää avustaa :D


- Luonnekuvaajien mielestä Ruusa ei käsitellyt missään vaiheessa Yllätys -osiota (haalaria) kokonaan. Ruusan puolustukseksi sanottakoon, että se on elänyt omistajan päätöksestä mahdollisimman päätäntävallatonta elämää ja vieläpä kahden pappakoiran alaisuudessa laumassa. Kuvaus tosin todisti allekirjoittaneelle, että se kykenee tekemään itsenäisiä päätöksiä ja vieläpä varsin fiksuja sellaisia. Koira toimi siis kuten tähänkin asti yllättävissä tilanteissa. Reagoi haalariin ja varsin vakuuttavasti toi tässä osiossa esiin aggressiota painostavalla haukahtelullaan. Sen toimintatapa on tähän asti ollut todeta pienen mietintä tauon jälkeen, että "huh huh, olinpas minä hupsu ja säikähdin moista, eihän tuossa ole mitään" ja jättää asian arvoonsa. Siitä huomasi sitä haalarille houkutellessa, että se ei oikeasti oivaltanut miksi sen olisi pitänyt tutkia jo vaarattomaksi toteamaansa asiaa. Ruusasta paljon kivempaa oli juosta kentän keskellä olevassa hangessa, tervehtiä yleisöä ja hakea haalarin lahkeiden kupeesta tikku, jolla sitten leikkiä..


- Ampumiseen huomautuksena saatiin leikkiessä vilkas koira, joka reagoi asioihin nopeasti, mutta palaa toimintaan. Tämähän me jo tiedettiin. Lisäksi Ruusa osoittaa luonnekuvaajien kommenteissa paukkuärtyisää, sillä se reagoi molempiin laukausiin ruusamaisella pöhähdyksellä, mutta nollasi ne samantien reaktion jälkeen. Omistajan helpotukseksi se ei ainakaan pelkää laukauksia! Nämä olivat nimittäin Ruusalle ihkaensimmäiset laukaukset :)

Tälläisin tuntein jäämme odottamaan viisaampien kommentteja ja kasvattajan analyysia. Ruusan ja tämän siskon lisäksi pentueen kolmas koira oli samana päivänä toisaalla MH-luonnekuvauksessa. Matkamme alkaa Joensuun MH-luonnekuvauksen käsittelyn myötä olla päätöksessään ja lähestymme lähtöpistettä, Lahden rautatieasemaa. Pian oma sänky ja pitkät yöunet. Team Pussipirut kiittää taustajoukkoja!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VUOSI 2020

Nähtävästi tänne blogiin tulee kirjoitettua harvakseltaan, mikä osittain selittää miksi puhelimeni on aina tukossa purkamattomista videoista ja kuvista. Tänävuonna lienee aiheellista ottaa tavaksi tyhjentää puhelimen sisältö edes kuukausittain. Näin tammikuun lopulla on hyvä aika istua kauniina tammikuisena päivänä tietokoneen ääreen ja koota yhteen viime vuosi. Etenkin jos on sattunut ärsyttämään jalan niin kipeäksi, että käveleminen saati juokseminen ei tule kysymykseenkään. TAMMIKUU Ruusa oli ehtinyt mammaloman jälkeen treenata aktiivisemmin reilun kuukauden verran. Lisäksi hurahdettiin Rally-tokoon. Kuukauden paras päivä oli kuitenkin 25.1. kun osallistuttiin Mia Laamasen luennolle ja ratatreeniin. Rufus oli vielä tokoryhmässä, jossa tehtiin perusteita.  - 19.1. Rufuksen viimeiset pentunäyttelyt. 11.1. talkoilin Rally-toko kisoissa. 12.1. Senni Huotari tuli pitämään juoksarikoulutusta, jossa olin kuuntelemassa. Aika mahtava päivä täyttää pyöreitä! Ikäkriisi katosi onneksi samantien

PESUPÄIVÄ

KOLMIKON PESUPÄIVÄ Karvaiset toverit pääsivät jokavuotiselle kevätpesulle, tämä traditio käydään perinteisesti kerran vuodessa läpi koko lauman voimin. Muutoin pesukerrat ovat harvassa vatsanalusta ja tassuja lukuunottamatta eli tarpeen mukaan. Laumamme karvaisin koira eli Sälli oli selvästi eniten pesun tarpeessa, sillä sen turkki on iän ja kastraation summana melko massiivinen ja vaati eniten "pientä pintaremonttia". Turkinhoitotuotteet valikoituvat siis sen karvanlaatua mukaillen. Pesutoimenpiteen alkoivat pienen valkoisen karvaamisella, sillä tikkuturkin pohjavilla (kyllä vain) alkaa varista kuin kuusenneulaset joulun jälkeen. Käteväksi karvaajaksi valikoitui hollantilaisia ystäviämme silmällä pitäen hankittu Furminaattori pitkäkarvaisille koirille. Neron turkista tuli jälleen miellyttävän tuntuinen, eikä jokaisen silittelykerran jälkeen tarvinnut lähteä kopistelemaan omia vaatteita ulos pienten valkoisten piikkien vuoksi. Holskut pääsivät myös harjattaviksi, mutta Fur